Osmaci na izletu

Dana 10. maja 2018. godine Učenički parlament organizovao je tradicionalni izlet za osmake do Caričinog grada i fabrike vode u Gorini.

U organizaciji izleta veliku podršku i pomoć paralmentarci imaju od nastavnika koordinatora parlamenta Aleksandra Nikolića i Bojana Konstantinovića.

Na put je krenulo 47 osmaka sa nastavnicima Aleksandrom Nikolićem, Bojanom Konstantinovićem, Draganom Bubnjevićem i Milošem Pavlovićem.

O Caričinom gradu pričao im je  kustos Narodnog muzeja u Leskovcu.  

Caričin Grad ili Justinijana Prima, nalazi se na 30 km od Leskovca. To je arheološki lokalitet iz VI veka, jednog od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je vizantijski car Justinijan I (527-565).

Grad je bio okružen bedemima, a pored spoljnih utvrđenja otkriveni su i unutrašnji bedemi koji grad dele na tri dela: Gornji, Srednji i Donji. Na najuzvišenijem mestu u gradu sagrađen je Akropolj - sedište crkvene uprave, u središnjem delu ističe se centralni kružni trg gde se odvijao javni život grada. Kroz sam grad sprovedena je i još je moguće videti je - kanalizaciona i vodovodna mreža. Naselje se snabdevalo vodom iz veštačkog jezera čija je brana bila dugačka 100, a visoka 6,15 metara.

 

Ljubazni upošljenici fabrike vode u selu Gorina, upoznali su ih sa postrojenjem za preradu i prečišćavanje površinske vode iz akumulacije “Barje”. U pogonskoj  laboratoriji proverava se kvalitet vode, vrši se  fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza vode.

 

U pripremanju ručka u dvorištu vučjanske crkve pomogli su majstor Sale i čičkica Deki : )  

 

 

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu