Predmetna 2022/2023

Važnost digitalne komunikacije i digitalno nasilje

2. novembra 2022. godine naša škola bila je domaćin psihološkinji Ani Mirković iz Beograda. Gospođa Mirković je master psiholog, konsultant za projekte digitalne transformacije i digitalnog marketinga u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i organizaciji „Save the children“.

Dugo godina bila je savetnica za digitalno nasilje u okviru projekata UNICEF-a u Srbiji. Konsultant je u okviru EU projekta „Podrška medijskim reformama“ kojim se podržava izrada priručnika za medijsku pismenost u preduniverzitetskom obrazovanju, a jedan od učesnika istog projekta je i Ministarstvo kulture i informisanja. Sa Borisom Trivanom je pre osam godina osnovala „Institut za digitalne komunikacije“ u Beogradu, a u emisiji „Porodična mreža“ koja se emituje na RTS-u često govori o aktuelnim temama u kontekstu društvenih mreža i nasilja na internetu. Predavač je na modulima „Osnove digitalnog marketinga“ i „Strategija i planiranje“ na programima „Instituta za digitalni marketing“ iz Dablina.

U našoj školi održala je radionicu za roditelje, učenike i nastavnike na temu „Važnost digitalne komunikacije i digitalno nasilje“.

Sa sigurnošću možemo reći da su roditelji, učenici i nastavnici pomenuto interaktivno predavanje doživeli kao poziv na otrežnjenje i predlog da realno sagledavaju sve prednosti (ali i opasnosti) digitalizacije i društvenih mreža na nivou čitave porodice.

O svim izazovim roditeljstva i odrastanja uz digitalne uređaje, uglavnom sa decom, gospođa Mirković je sa učenicima petog i šestog razreda i roditeljima razgovarala otvoreno i vrlo jasno, prilagodivši način izlaganja uzrastu prisutne dece.

U svečanoj sali naše škole tražila se „stolica više“. Ipak, niko nije ostao bez odgovora. Iz sale smo izašli sa ubeđenjem da naša škola čini konstante napore u nastojanju da đaci u školi i van nje budu bezbedni i da stalni rad na smanjenju i kontroli nasilja jeste prioritet, a da je preduslov uspeha upravo edukacija svih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa.

Verujem da ćemo se rado sećati ove večeri i biti bar „za još neku mrvicu“ bolji i zadovoljniji sobom i komunikacijom sa drugima, kako na društvenim mrežama, tako i u školskim klupama i svojim domovima, a to nas čini boljim osobama – zar ne?

O tome kako je gospođa Ana Mirković doživela nas pogledajte na sledećem linku

https://twitter.com/ana_mirkovic/status/1588068665043419136?s=20&t=ZUUBca_mRlmYGr9mSxxBHg

 

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu