Razredna - 2021/2022

Edukativni program: Vremenom plovi, modu ulovi

Mesto: Narodni muzej Leskovac

Vreme: 3.6.2022.

Da odelo ne čini čoveka, a mnogo o njemu govori saznali su i učenici 4/1 koji su sa učiteljicom Anom Gavrilović i pedagogom Narodnog muzeja Aleksandrom Stojanović Stanković, posetili izložbu i učestvovali u programu u Narodnom muzeju Leskovac.

Zaplovili su kroz vreme i saznali šta je sve nekada bilo moderno. Kroz izložbu u kojoj su prikazani vredni muzejski predmeti odeće i nakita, učenici su otkrili kako se način odevanja i kićenja menjao kroz vreme, kako se od skromne i jednostavne odeće izrađene od lana, vune, kože i krzna došlo do današnje moderne odeće.

Uživajući u šetnji i učeći o prošlosti svog naroda, učenici su isprobavali šešire, upoređivali nakit sa današnjim nakitom, istraživali, a onda su bojili, pronalazili sliku od dela fotografija, smišljali i crtali svoj amulet, naučili delove narodne nošnje, rešavali problem u lavirintu kako bi Nikoli Skobaljiću pomogli da dođe do prstena i zaprosi Maru, a na kraju su zamišljali sebe kao vladare, bojili i ukrašavali svoja odela.
Vesela lica i znatiželjni pogledi uz bezbroj pitanja dokaz su da se najbolje uči kada se vidi, čuje, dodirne i što vernije dočara život u prošlosti.

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu