Predmetna 2021/2022

Naši posebno divni dečaci

Kada čujete reč škola, na šta prvo pomislite? Na drugarstvo ili učenje?

Sledi priča o dvojici divnih dečaka, čije prijateljstvo i želja za znanjem u potpunosti opravdavaju definiciju škole kao vaspitno-obrazovne ustanove.
Upoznajte Petra i Ognjena!

Petar Minić i Ognjen Stamenković danas su učenici 7. razreda OŠ "Svetozar Marković". Još od trećeg razreda učestvuju na takmičenjima iz matematike na kojima su redovno prvaci i na opštinskom i na okružnom nivou i učesnici državnog takmičenja, kako prošle, tako i ove godine. Učiteljica Olivera Đorđević primetila je njihov talenat i dala predlog da predmet MATEMATIKA rade po naprednom IOP 3 programu. To je direktorka škole Tamara Janković odmah podržala, a od petog razreda nastavila da neguje i unapređuje i nastavnica matematike Valentina Trenčić. Spoznavši njihove kvalitete, dočekala ih je sa dosta entuzijazma i ljubavi prema istoj nauci, pa zajedno postižu najbolje rezultate u celom okrugu, a ovih dana se upravo pripremaju i za državno takmičenje.

Izašavši iz okvira redovnog programa, učestvovali su i na Matematičkom maratonu 2022. u organizaciji Matematičke akademije.
Takođe, redovno pohađaju kurseve programiranja - zajedno su programirali igrice u skreču i pravili robote. Taj timski rad kod njih je posebno razvijen i dragocen, jer upravo zahvaljujući međusobnoj podršci i dopunjavanju postižu izvanredne rezultate i podstiču jedan drugog da budu još bolji.
Stalni su učesnici i u aktivnostima Naučnog kluba Leskovac.
Posle 4. razreda išli su na matematičke kampove: Ognjen na kamp u organizaciji Matematičke gimnazije, Petar u organizaciji Matematičkog društva "Arhimedes".

Svoje posebne talente pokazivali su u svakom trenutku: u toku nastave u prirodi, dok ostali igraju fudbal, oni su se bavili enigmatikom. Kod učiteljice su često sami sastavljali rebuse. Petrov rebus je objavljen u podgoričkoj "Pobjedi", kao i u Kikindskim i Subotičkim novinama. Ali tu nije kraj njihovoj kreativnosti i dosetljivosti: na jednoj rekreativnoj nastavi su osvojili prvo mesto na maskenbalu maskirajući se u članove žirija za ocenjivanje maski.

Otkrivajući i svoje druge talente, oprobali su se u crtanju, pa je Ognjenov rad nagrađen na konkursu povodom Dana škole, a Petrov crtež povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima na konkursu koji je raspisao Zavod za javno zdravlje još dok je bio u vrtiću.

Svoju svestranost Ognjen nastavlja da pokazuje i kroz pisanje pesama, koje su nagrađivane i objavljivane, a Petar pevanjem u školskom horu i članstvom u dramskom studiju "Avangarda" sa kojim je osvojio prvu nagradu na Festivalu scenskih minijatura u LKC-u sa predstavom "Svadba u zlatnoj šumi".

Zajedno su išli i na šahovsku sekciju, a Petar je podjednako uspešan i na takmičenjima iz srpskog jezika i hemije.

U slobodno vreme zajedno igraju igrice, voze bicikle i šetaju Ognjenovog psa Tedija. Ta ljubav prema životinjama je još jedna u nizu njihovih sličnosti koje su ih povezale i njihovo prijateljstvo učinile neraskidivim, što kod svih izaziva iskreno divljenje i poštovanje.

Ovi naši dečaci blistavog uma hrabro koračaju ka svojoj plavoj zvezdi "na kraj sveta i još dalje iza kraja, do BESKRAJA", jer za njih ne postoji granica.

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu