Predmetna 2018/2019

Treći čitalački maraton

U četvrrtak 7. marta u sali svečanoj sali škole održana je radionica za članove kluba Kletovog čitalačkog maratona. Radionici su prisustvovali učenici od 5. do 8. razreda.

Razgovaralo se o romanu “Osnovci” autorke Bilјane Lane Maksimović.

Ova je priča, kao i sve druge iz ove edicije, rečnikom i stilom bliskom tinejdžerima pokušala da rasvetli neke od problema odrastanja, ali i onih pravih životnih problema u porodici na koje deca, na žalost ne mogu da utiču, a moraju da nauče da se nose sa njima.

Kroz živ i  konstruktivan razgovor mogli su se čuti jako zreli odgovori. Deca su zaklјučila da je važno razgovarati o problemima, da je važno svoju brigu podeliti sa prijatelјima,  da je najvažnije prijaviti svaku vrstu nasilјa. Ovakav odnos posebno se tiče  nasilјa u školi. Na pitanje zašto nasilјe vršnjaka ipak često prećutkuju, čuli su se odgovori: “Odrasli često burno reaguju pa stvar ispadne veća nego što jeste”, “Dečaci ćute da ne bi ispali kukavice”, a devojčice najčešće “Zato što ih je sramota”.

Knjiga govori o četvoro osnovaca koji u svom odrastanju nailaze na iskušenja koja su deca, članovi čitalačkog kluba, prepoznala i u svom ličnom okruženju.

Radionicu je vodila nastavnica srpskog jezika Violeta Aleksić uz asistenciju svoje “buduće kolegenice” Danice Drašković, učenice osmog razreda,  koja je bila jako dobro pripremlјena i ovaj razgovor o romanu učinila još zanimlјivijim.

 

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu