Grupa o kojoj će se tek čuti

Grupa o kojoj će se tek čuti – E.S. Posthumus

Malo je reći da sam se raspametio kad sam čuo numere ove grupe. Drug D. mi je predložio da ih poslušam i to je bila „ljubav na prvi pogled“. Ali, krenimo iz početka.

E.S. (https://en.wikipedia.org/wiki/E.S._Posthumus) je skraćenica od „Experimental Sounds“ a reč posthumus na latinskom znači nakon ili na kraju, što se odnosi na sve stvari koje su prošle.

Grupu su sačinjavala dva brata, Helmut i Franc Fonlihten (Helmut, Franz Vonlichten). Tokom osnovne i srednje škole majka, koja je profesor klavira, podučavala ih je da sviraju klavir. Nakon toga, Helmut je diplomirao arheologiju na UCLA a Franc je radio u muzičkim studijima i kao DJ na radio stanicama i lokalnim klubovima. Ime grupe je osmislio Helmut. Zapravo je trebalo da se zovu jednostavno Posthumus ali je Franc smatrao da je ime isuviše morbidno pa ga je ubedio da ispred imena dodaju E.S. Inspirisani su pitagorejskim učenjem o tome da je muzika harmonija suprotnosti. Nažalost, nisu više aktivni.

E.S.Posthumus je objavio 3 albuma. Prvi album je objavljen početkom 2001. godine i bio je dostipan na sajtu CD baby a zove se Unearthed. Inače, grupa je za prva dva albuma uzela motive sa slika poznatog italijanskog slikara Mikelanđela Karavađa  wikipedia

cover1

Svaka od numera nosi naziv po nekom od antičkih gradova (Pompeji, Isfahan, Tikal...). Za ovo, naravno, možete okriviti Helmuta. Muzika je instrumentalna, sa dosta horova. Većina ovih numera korišćena je u brojnim filmovima i serijama. Za listu pomenutih serija/filmova kliknite na sledeći link.

Nakon ogromnog uspeha nakon prvog albuma usledila je duža pauza koja je rezultirala duplim albumom pod nazivom Cartographer iz 2008.

cover2

Ovaj album označio je prekretnicu jer je rađen kao dupli, tj. postoji CD sa vokalom, pevačicom Lunom Sans kao i CD sa instrumentalnim verzijama numera koje Luna peva. https://en.wikipedia.org/wiki/Cartographer_(album) Taj drugi CD se zove Piri Reis Remixes.

Piri Reis je inače otomanski kartograf i admiral koji je 1519. godine kompletirao kartu sveta za otomanskog sultana. Danas nam je poznata samo trećina ove karte jer su dve trećine oštećene. Još jedna zanimljivost je to što Luna Sans peva na numijskom jeziku, jeziku kojim govore stanovnici ostrva Numa. Numa je drevno ostrvo u južnom delu Indijskog okeana a jezik su izmislila braća Fonlihten.

Ovaj album je verovatno bio „luda vožnja“ za braću jer su deonice sa horovima snimili u Rimu, sa Rimskom filharmonijom. Čitavu ušteđevinu su dali da bi tokom 2 nedelje „iznajmili“ vrhunske pevače i svirače Rima a siguran sam da to nije jeftino. Pošto je zasebno sniman deo sa horom i filharmonijom a u studiju dodavani ostali instrumenti, po rečima braće „niko nije ima predstavu o tome kako će sve to da zvuči. Naravno, u glavi smo imali sve ali smo ipak strepeli od krajnjeg ishoda“.

Treći album se zove Makara i izašao je 2010 link

cover3

Makara je inspirisana uglavnom hinduističkom mitologijom. Makara je mitsko biće koje može da živi na kopnu i na moru, nešto poput morskog zmaja. Reč potiče iz sanskrita.

Nakon misteriozne smrti Franca, maja 2010. Helmut je nastavio da se muzikom bavi sa grupom koja se zove Les Friction. O tome ćemo možda nešto reći nekom drugom prilikom.

Vrlo zanimljiv intervju sa grupom koji sam preveo na srpski možete pročitati ovde, a originalni intervju na engleskom ovde

Evo i nekih numera, po mom izboru:

Unearthed

Cartographer

Makara

 

 

Bratislav Zdravković, nastavnik engleskog jezika

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu