Predmetna 2018/2019

Literarno veče povodom 114. rodjendana škole

Muzičko-poetsko veče održano je u sredu 12.12.2018.godine u okviru aktivnosti u nedelјi obeležavanja Dana škole.

Kao i savake godine, mogli smo da uživamo u literarnim ostvarenjima učenika drugih škola. Literarnom susretu prisustvovali su učenici uz pratnju svojih nastavnika iz škola: “Vuk Karadžić”, “Petar Tasić”, “Vasa Pelagić”, “Trajko Stamenković” i “Kosta Stamenković”.

Muzičke tačke pripremili su učenici, ali smo u instrumentalnoj pratnji imali i nastavnike.

Na kraju večeri proglašeni su pobednici literarnog konkursa na temu “Šta znači biti pismen”. Ove godine najbolјi rad je uradila Iva Marković učenica V/1 i osvojila prvu nagradu; Ognjen Vasić,  učenik V/ 3 osvojio je drugu nagradu i  Lea Đorđević  VI/1  treću nagradu.

“Poezija ponekad može učiniti čudo, ona spaja i ono nespojivo, ona teži nečem uzvišenom, lepom, nedodirlјivom. Ona pokreće svetove i svojim dahom oplemenjuje svakoga i sve oko sebe”

 Nagradjeni radovi

Šta znači biti pismen

Pismenost-za mnoge pa i za mene do skora reč koja isklјučivo označava i podrazumeva znanje i pisanje slova,znakova interpunkcije i mogućnost čitanja.

Sa proširenjem znanja,otkrivanjem novih činjenica i sa vremenom kako se širi krug znanja shvatila sam da pismenost ne znači samo osnovno poznavanje slova i gramatike već je obimnija i može se tumačiti  na više načina.Otkad je prvi Sumerac štapićem u vlažnu glinenu pločicu urezao prvo-klinasto pismo,pismenost se ceni.I među pismenima se javlјaju razlike jer ima pismenih,polupismenih i veoma pismenih.Jedino se ne može biti najpismeniji jer je jezik,pa i onaj pisani nešto što se konstantno usavršava,razvija i nadograđuje.Čovek radom,ulaganjem u sebe u vidu učenja,čitanja,gledanja,slušanja se opismenjuje.Knjiga je zaista jedan od najbolјih čovekovih prijatelјa.Čitanjem bogatimo svoj rečnik,saznajemo neke nove detalјe i činjenice koje nas zanimaju ili će nam možda trebati kasnije u životu.Ako smo nekada neraspoloženi možemo uz štivo iz knjiga pronaći utehu i izvući neku poruku koja će nas oraspoložiti i popraviti nam dan.U knjigama ponekad pronađemo i svoj životni moto,nešto što će nas gurati napred i govoriti da ako danas nije bilo dovolјno dobro,da će sutra biti bolјe i da nikad ne gubimo nadu u bolјe sutra niti odustajemo od svojih želјa i cilјeva.

Uz knjige se možemo ponekad dobro nasmejati.Svako sigurno ima neki roman,priču ili pesmu koja ga je dovela smehom do suza dok ih je čitao.Kada je čovek tužan,uznemiren ili lјut zbog nekog događaja i ponekad ne želi da to podeli ni sa kim,ali zato sva svoja osećanja može preneti na papir u obliku reči i izbaciti sav bes,lјutnju ili tugu iz sebe.Ponekad i ja ovo primenjujem i iskreno u nekim situacijama mi pomogne.

 Pre stotinu godina pismenost je podrazumevala mnogo manji broj aktivnosti dok je danas i informatička pismenost neophodna.Današnje generacije kojima i sama pripadam odrastaju u virtuelnom prostoru,slabo poznaju pravopis i gramatiku,pa je i  fond reči koje koriste vrlo siromašan.Sve češće se koriste strane reči ali i skraćenice i simboli koji opis osećanja sažimaju u sliku.Zato omladina i oni nešto stariji sve teže uspevaju rečima da izraze čak i najosnovnije osećaje ili opišu svoja raspoloženja.Danas se brzo živi,lјudi sve više koriste olakšice modernih tehnologija pa su  nepravedno zapostavlјene enciklopedije,knjige,rečnici...i sve ređe ih kupuju dok se raduju i ponose novim mobilnim telefonom a ne nekom pročitanom ili kuplјenom knjigom.Ranije su se simpatije rađale iz pisama koje su međusobno slali i čuvali kao uspomenu dok se danas deca i stariji dopisuju preko poruka na mobilnom telefonu.

Pismenost ne treba da pominjemo i da je se setimo samo 8. septembra kada obeležavamo dan pismenosti već bi nama svaki dan prebao da bude ispunjen pismenošću.Na kraju,po meni biti pismen ne znači samo znati pisati,čitati ili biti informatički ili digitalno pismen već se i znati izviniti,kulturno ponašati,ispoštovati starije,biti dobar drug...

Iva Marković V/1

 Šta znači biti pismen?

Kada si pismen, tada znaš da pišeš i čitaš ali, čemu to služi?

Biti pismen, ti pomaže u puno stvari, u čitanju cena za jabuke, u pisanju lјubavnih pesama za tvoju simpatiju, jednostavno, služi da bi se živeo normalan život! Ali, ako nisi pismen, neke stvari mogu da budu katastrofalno loše! Kao, na primer, imaš govor, ali ne umeš da čitaš, tvoji izgovori da si umoran ili nervozan neće pomoći, jedina stvar koja će pomoći je, da naučiš da budeš pismen! Ili, trebaš da uradiš neki zadatak na tabli, ali zbog nepismenosti ne umeš da čitaš brojeve! Nikako ne govori da te boli glava, ide ti se u toalet  ili ti je kreda previše mala. Samo priznaj da si nepismen! Možda te je malo sramota ali priznaj jer nemaš ništa drugo!

Sada, kako biti pismen da se ove stvari ne bi dešavale? Lako! Samo počni da čitaš... O da... Ti ne umeš da čitaš jer si nepismen, pa, ovo će biti problem. Prvi korak, nauči azbuku napamet. Drugi korak, pokušaj da čitaš, ako ne uspe, uradi sve to ponovo! U redu, kako naučiti da pišeš? To je malo komplikovanije, ali uspećemo! Prvi korak, nauči azbuku, drugi korak, uzmi olovku i papir, a onda piši. Treći korak, ako uspeš da pročitaš ono što napišeš, zvanično si pismen! Sada ćeš umeti da napišeš pesmicu simpatiji!

Sada, kada znaš šta je pismenost, mislim da smo završili! Doviđenja!

Ognjen Vasić, V/3 

 

Šta znači biti pismen

 

Biti pismen je veština, 
ništa manja, 
od muzike, kuvanja i slikanja. 
Tu veštinu učimo u školi
ona nam je prozor u svet
i svako je dete voli. 
Mnogo rada, mnogo muke, 
mnogi strpljenja i nauke
dok naučiš, brojeve, slova i jezike.
Mnogo truda, mnogo snage
dok naučiš predmete drage. 
Da razumeš gramatiku, 
pravopis i matematiku 
fiziku i informatiku. 
Ali jednog dana kada dodje vreme 
biću pismen čovek 
i ponosna na sebe. 
 
Lea Đorđević  VI/1

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu