Razredna - 2018/2019

Matematička radionica „Um caruje“

Evropska noć istraživača je manifestacija koja je posvećena popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu.

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu je i ove godine, u okviru obeležavanja Noći istraživača 2018, realizovao niz predavanja, tribina, radionica i izložbi na temu kulturnog i prirodnog nasleđa.

Jedna od uvodnih radionica u okviru Noći istraživača bila je i „Suanpan – um caruje“ koja je održana 26. septembra. Dvadesetak učenika trećeg razreda naše škole učestvovalo je na ovoj radionici koju su vodile Dragana Nešić i Danijela Jovanović Aleksić, profesori Škole stranih jezika Lingva. Pored učenika naše škole, učešće su uzeli i učenici drugih leskovačkih škola.

U toku jednočasovne radionice, voditeljke su deci prvo pokazale kako se koristi abakus. To je drvena naprava koja se sastoji od pravougaonog okvira, koji je podeljen na gornje i donje polje u kojima se nalaze vertikalni stubovi sa nanizanim kuglicama kojima su dodeljene različite vrednosti. Pomeranjem kuglica i njihovim rasporedom predstavlja se određeni broj koji se na ovaj način ne doživljava kao apstraktni pojam. Deca su pažljivo slušala uputsva o korišćenju i isprobavala kako se abakus koristi pri sabiranju, oduzimanju i množenju.

Drugi deo radionice bio je posvećen zanimljivim matematičkim i logičkim zadacima i igrama. Deca su u grupama rešavala zadatke, igrala se tangramom i pravila origami.

Dečija ozarena lica potvrdila su da um zaista caruje i da učenje, ako se odvija kroz zabavu i zanimljive aktivnosti, može biti uživanje.

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu