Predmetna 2019/2020

Izveštaj sa ekskurzije učenika 8.razreda

Datum realizacije: 29, 30.9. i 1.10.2019.godine

Relacija: Leskovac – Topola – Aranđelovac – Brankovina – Tara – Mokra gora – Tara – Zlatibor – Leskovac

77 učenika osmog razreda

Razredne starešine: Ana Cvetković, Svetlana Nikolić, Dragan Bubnjević, Ana Stanković, Mirjana Krgović

1.dan

Polazak iz Leskovca u 7 časova (iz Donje Jajine u 6.30). Vožnja auto-putem sa pauzom za doručak. Nastavak puta ka Topoli. Obilazak mauzoleja dinastije Karađorđević, njihovom spomen-kućom, obilazak vinarije i Karađorđevog konaka. Učenici su od strane vodiča i lokalnih kustosa bili upoznati sa tekovinama Prvog srpskog ustanka, gradnjom konaka i mauzoleja, kao i sa istorijskim eksponatima (mačem, puškom i topom iz ustanka).

U Aranđelovcu su učenici boravili u Bukovičkoj banji i mogli da vide skulpture od belog mermera.

Putem do Brankovine ponovo su od vodiča slušali o važnosti srpskih knezova Alekse i Jakova Nenadovića za Prvi srpski ustanak, o prvoj školi, sudnici i apsani u tom kraju, a zatim i o životu naše pesnikinje Desanke Maksimović, u čijoj su kući bili izloženi njeni lični odevni i drugi predmeti, mogli su da čuju audio-zapise u kojima ona recituje svoje stihove, da se upoznaju sa tadašnjim načinom školovanja i vide mesto na kome je sahranjena.

Posle obilaska odlazak u hotel „Omorika“ na Tari, smeštaj, večera, diskoteka, noćenje.

2.dan

Doručak u hotelu. Obilazak Drvengrada na Mokroj gori. Gledanje kratkog filma sa poučnom sadržinom. Upoznavanje sa idejom nastanka ovog mesta i filmskog festivala koji se tu održava. Put do mesta Kremna i priča o tzv. Kremanskom proročanstvu.

Povratak u hotel. Ručak. Posle ručka vožnja Šarganskom osmicom, najstarijom prugom na Balkanu u autentičnom ambijentu u kome su snimlјeni mnogi filmovi i serije. Upoznavanje sa autentičnim bilјnim i životinjskim vrstama u nacionalnom parku Tara.

Povratak u hotel, večera, diskoteka, noćenje.

3.dan

Doručak u hotelu. Napuštanje hotela Omorika i put ka Zlatiboru. Slobodno vreme za razgledanje jedne od najlepših planina u Srbiji-jezero, Kralјev trg, spomenik na vrhu Zlatibora... Ručak u restoranu. Polazak za Leskovac. Vožnja sa usputnim zadržavanjima i povratak u Leskovac u ranim večernjim časovima.

Program ekskurzije je u potpunosti sproveden bez ikakvih problema. Vodič, vozač i lekar koji su angažovani od strane agencije „Bavka turs“ profesionalno su obavili svoj zadatak. Ispoštovan je plan i vreme svih obilazaka, kao i sve ugovorne obaveze.

Svi vaspitno-obrazovni cilјevi ekskurzije su ostvareni: upoznavanje sa tekovinama Prvog srpskog ustanka (korelacija sa istorijom), upoznavanje sa nacionalnim parkom Tara (korelacija sa biologijom), upoznavanje sa prirodnim i geografskim odlikama zapadne Srbije (korelacija sa geografijom), upoznavanje sa životom srpske pesnikinje Desanke Maksimović (korelacija sa srpskim jezikom), upoznavanje sa skulpturama od mermera (korelacija sa likovnom kulturom), upućivanje na negovanje zdravih navika i boravak na svežem vazduhu (korelacija sa fizičkom kulturom), upoznavanje sa običajima srpskog naroda u ovim krajevima, ponašanje na javnim mestima (hotel, bioskop, crkva, muzej...)

Svi su u potpunosti zadovolјni realizovanom ekskurzijom.

Izveštaj podnosi vođa puta

Ana Stanković

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu