Školski časopis

Poštovani čitaoci,

Pred vama je drugi broj naše Pčelice kao što smo obećali.

U ovom broju smo zabeležili sve vaše uspehe, ali i niz aktivnosti kojim ste obeležili 2014/2015. godinu. Pratili smo vaša takmičenja, izložbe, radionice i predstave. I dok smo razmišljali kako tematski da obojimo ovaj broj

, pojam kulture se sam nametnuo, jer upravo vi, dragi učenici, činite jednu veliku instituciju kulture.

Šta je kultura? Pitali smo naše petake, ali je to jedno od pitanja koje se u društvu najčešće postavlja. Da li je dovoljno ne čačkati nos na času, pomoći baki da pređe ulicu ili napisati odvojeno ne znam u komentaru na fejsbuku?

„Sve što je atribut života, od uma i mašte pa do fizičkog zdravlja, sve je to element i medijum kulture, ali ona sama je nešto drugo. Oplemenjivanje čoveka-to ima hiljade stepena, oblika, svrha.(...) Škola-početak kulture; putovanja-kulturna panorama; čitanje-strast i slast kulture, kultura sama.“

Ovako je govorila o kulturi Isidora Sekulić, naša poznata književnica.

Da li muzika određuje našu kulturu? Jesu li ljudske vrednosti isto što i kultura? Da li odbacujemo ili prihvatamo pripadnike drugih kultura? Da li kultura određuje naš identitet? Pitanja možda zvuče komplikovano, ali odgovor je vrlo jednostavan i glasi DA.

Svaka vaša naučena lekcija, svaki napisan stih, naslikan rad iz likovnog, svaki vaš podvig, ali i pokušaj, predstavlja stvaranje kulture pa nije preterano ako kažemo da je ovaj broj Pčelice od prve do poslednje strane upravo takav. Zato, draga deco, nemojte odustajati od onoga što volite, pobeđujte sebe u svakom zadatku, budite dobri onoliko koliko ste bili u ovoj školskoj godini, budite bolji, a redakcija vašeg školskog časopisa će se truditi da svaki vaš rezultat zabeleži i predstavi svima.

Violeta Aleksić

 Preuzmi Pčelicu 2

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu